Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΑΡΘΟΓΡΑΦΙΑ

Ραλλία Χρηστίδου: Η περιφρόνηση και το gaslighting

Η παρούσα κυβέρνηση καταφέρνει σε μηνιαία βάση να ξεπερνά κάθε φορά τις χειρότερες προηγούμενες επιδόσεις της σε όποιο τομέα και αν ανατρέξει κανείς.

17/07/2022

Όπως εξηγεί το λεξικό, ως «περιφρόνηση» νοείται η αδιαφορία και η απαξιωτική στάση απέναντι σε κάποιον που θεωρείται ότι δεν αξίζει το ενδιαφέρον μας ή το σεβασμό μας.

Δεν υπάρχει, συνεπώς, καλύτερη λέξη για να περιγράψει κανείς τη στάση της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη προσωπικά απέναντι στους πολίτες της χώρας και ιδιαίτερα απέναντι σε εκείνους που είναι οι πιο αδύνατοι, στους μη έχοντες.

Χαρακτηριστικό τελευταίο παράδειγμα οι υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας: έπρεπε να υπάρξει επί μήνες σφυροκόπημα από την αντιπολίτευση και κυρίως οι ανησυχητικές δημοσκοπικές τάσεις για να αποφασίσει η Ν.Δ. να πάρει μέτρα ενίσχυσης, μέτρα βέβαια ανεπαρκή που δικαιολογημένα προκάλεσαν οργή και εξακολουθούν να γεμίζουν τις τσέπες συγκεκριμένων οικονομικών ολιγαρχών.

Αλλά και την προηγούμενη περίοδο, στη διάρκεια της έξαρσης της πανδημίας, με το ΕΣΥ να καταρρέει κάτω από το βάρος του κορονοϊού, πώς αλλιώς αν όχι ως περιφρόνηση, μπορεί να χαρακτηριστεί η άρνηση της κυβέρνησης να προσλάβει προσωπικό, να δημιουργήσει επαρκή αριθμό ΜΕΘ, με αποτέλεσμα κόσμος που ήταν δυνατόν να σωθεί να πεθαίνει, πώς αλλιώς να χαρακτηριστούν οι βόλτες στην Πάρνηθα και  τα  γλέντια στην Ικαρία, ενώ οι κοινοί θνητοί υποχρεώνονταν σε περιορισμούς, πώς να ονομασθεί αν όχι περιφρόνηση προς τους πολίτες  η εκμετάλλευση  της συνθήκης της πανδημίας ώστε να υπάρξει πάρτι εκατομμυρίων απευθείας  αναθέσεων σε φίλους και κομματικούς χορηγούς;

Και βέβαια υπάρχει και η περιφρόνηση ειδικού σκοπού:  απέναντι στο δημόσιο σχολείο, απέναντι στα όποια ίχνη ανεξάρτητης δικαιοσύνης, απέναντι στο περιβάλλον, απέναντι στον αγροτικό κόσμο, απέναντι στους «ψυκτικούς του Περιστερίου» και στον κόσμο της εργασίας, απέναντι σε όσους διαμαρτύρονται (ο πρωθυπουργός έφτασε να αποκαλέσει επαγγελματία τραυματία το θύμα της πρόσφατης βάρβαρης αστυνομικής επιχείρησης!), απέναντι στους μικρούς επιχειρηματίες, απέναντι στη νεολαία, απέναντι σε οτιδήποτε μπορεί να οριστεί ως δημόσιο συμφέρον.

Η παρούσα κυβέρνηση καταφέρνει σε μηνιαία βάση να ξεπερνά κάθε φορά τις χειρότερες προηγούμενες επιδόσεις της σε όποιο τομέα και αν ανατρέξει κανείς.

Και όταν αυτό της επισημαίνεται από την ανεξάρτητη δημοσιογραφία, εντός και εκτός της χώρας, ο πρωθυπουργός αντιδρά με περιφρονητικό και προσβλητικό τρόπο, υποτιμώντας βέβαια πρώτα-πρώτα το θεσμικό ρόλο του και όχι τους ερωτώντες δημοσιογράφους.  Είδαμε τη σκηνή κατ’επανάληψη τον τελευταίο καιρό.

Τα καταγεγραμμένα παραδείγματα της κυβερνητικής περιφρόνησης είναι πολλά.  Κορυφαίο δείγμα υπήρξε η τελευταία παρουσία του πρωθυπουργού στη Βουλή όπου θύμα της αλαζονικής περιφρόνησης του υπήρξε η ίδια η πραγματικότητα και όπου τον ακούσαμε να κατηγορεί τους άλλους για όσα κάνει ο ίδιος, να καταλογίζει  στους πολιτικούς του αντιπάλους  λαϊκισμό και  τοξικότητα, ενώ ο ίδιος χρησιμοποιεί όρους όπως «εκτσογλανισμός» και να αποδίδει ευθύνες στο ΣΥΡΙΖΑ για γκαζάκια σε δημοσιογράφους. Έχουμε ξαναδεί αυτήν την αναστροφή της αλήθειας: Τους πατριδοκάπηλους να μιλούν για εθνικές προδοσίες, τους  νοσταλγούς της χούντας και τους αναθεωρητές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας να μιλούν για αριστερόστροφο δήθεν φασισμό, τους βουλευτές της συμπολίτευσης, συνεπικουρούμενους από πρόθυμους δημοσιογράφους, να αποδίδουν στα χρόνια του  ΣΥΡΙΖΑ, όλες τις παθογένειες, εξαφανίζοντας από  το κάδρο το γεγονός ότι μέχρι το 2015 αλλά και μετά το 2019 η Δεξιά κυβέρνησε κατ’επανάληψη.

H ΝΔ από την πρώτη μέρα της προεδρίας του κ. Μητσοτάκη επιδίδεται σε ένα συστηματικό πολιτικό gaslighting: επιδιώκει τη χειραγώγηση, μέσω διασποράς αμφιβολιών και ψευδών ώστε οι πολίτες να μην είναι βέβαιοι για τη μνήμη τους   και για τη λογική τους. Χρησιμοποιώντας χωρίς δισταγμό παραπλανητικές  ειδήσεις, εφευρίσκοντας ανύπαρκτες αντιφάσεις, σκηνοθετώντας αλλοπρόσαλλες συνδέσεις άσχετων γεγονότων, κατασκευάζουν επικίνδυνες συνθήκες αδιαφορώντας για τις καταστροφικές συνέπειες της πολιτικής τους και για την υπονόμευση της δημοκρατίας

Σε αυτήν την κυβερνητική περιφρόνηση και το gaslighting ήρθε η ώρα να  απαντήσουμε έμπρακτα. Η δύναμη μας είναι μεγάλη και η επιμονή μας μεγαλύτερη. Μπορούμε να μετακινήσουμε βουνά. Θα τους διώξουμε. Λίγο έμεινε.

Πηγή: https://www.facebook.com/ralliachristidou

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Η θέση της Αριστεράς διαχρονικά για την αραβοϊσραηλινή σύγκρουση και η πρότασης ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων