Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΒΟΥΛΗ

Ραλλία Χρηστίδου: «Θεωρείτε ότι με την ίδρυση της ΡΑΑΕΥ οι πολίτες και οι καταναλωτές βγήκαν κερδισμένοι;»

Ομιλία της Ραλλίας Χρηστίδου, βουλεύτριας Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Αθήνα, 11 Ιουλίου 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ραλλία Χρηστίδου Αναπληρώτρια Συντονίστρια ΕΠΕΚΕ ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ:  «Θεωρείτε ότι με την ίδρυση της ΡΑΑΕΥ οι πολίτες και οι καταναλωτές βγήκαν κερδισμένοι;».

 Η Ραλλία Χρηστίδου, βουλεύτρια Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών  ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατά την ομιλία της στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την «Ακρόαση από τα Μέλη της Επιτροπής, σύμφωνα με το άρθρο 43Α του Κανονισμού της Βουλής και τα άρθρα 7, 10 και 11 του N. 4001/2011(Α’ 179), όπως ισχύουν, των προτεινομένων, από τους Υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για διορισμό στις θέσεις Αντιπροέδρου και πέντε (5) Μελών της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ) και διατύπωση γνώμης της Επιτροπής.», μεταξύ άλλων, τόνισε ότι:

👉🏻Με τον νόμο 5037/2023 επήλθε η μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.) και η διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων.

👉🏻Απέναντι σε αυτή την αμιγώς πολιτική επιλογή αντέδρασαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, περιβαλλοντικές και οικολογικές οργανώσεις, σωματεία και σύλλογοι εργαζομένων σε δημοτικές επιχειρήσεις και εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης, η ΚΕΔΕ και η Ένωση των Δημοτικών Εταιρειών Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ).

👉🏻Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατά την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου, εκφράζοντας την αντίθεσή του στη μεταφορά της διαχείρισης του νερού και των απορριμμάτων στη Ρ.Α.Α.Ε.Υ., είχε επισημάνει ότι με την πολιτική αυτή ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση του νερού και της διαχείρισης των απορριμμάτων.

👉🏻Οι υπηρεσίες ύδρευσης-αποχέτευσης δεν θα παρέχονται πλέον από φορείς κοινής ωφέλειας, αλλά από τις υπό διαμόρφωση υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα, που θα εποπτεύονται από τη Ρ.Α.Α.Ε.Υ. Το ίδιο ισχύει για τα απορρίμματα, η διαχείριση των οποίων θα αφαιρεθεί από τους Δήμους, που διέθεταν χρόνια τεχνογνωσία, παραδίδοντάς την επίσης σε ιδιώτες.

👉🏻Θεωρείτε ότι η ίδρυση της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. συνιστά θετική θεσμική εξέλιξη για τον τομέα παροχής υπηρεσιών ύδατος και διαχείρισης αστικών αποβλήτων και αν ναι, για ποιους ακριβώς λόγους;  Θεωρείτε ότι η Ρ.Α.Α.Ε.Υ., ως εθνική ρυθμιστική αρχή σε θέματα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου έχει συμβάλει θετικά στην εύρυθμη λειτουργία των εν λόγω κλάδων στη χώρα μας;

👉🏻Θεωρείτε ότι κατά τον σχεδόν 1,5 χρόνο λειτουργίας της Ρ.Α.Α.Ε.Υ., οι πολίτες και οι καταναλωτές βγήκαν τελικά ωφελημένοι, όπως επαγγελλόταν η Κυβέρνηση, ότι θα συνέβαινε, κατά τη θεσμοθέτησή της;  Θεωρείτε ότι με τη λειτουργία της Ρ.Α.Α.Ε.Υ.  έχει αναβαθμιστεί η εργασία των στελεχών της και έχουν καλυφθεί τα μεγάλα κενά στην στελέχωσή της, όπως υποσχόταν η Κυβέρνηση, ότι θα συνέβαινε, κατά τη θεσμοθέτησή της;

Πρωτοσέλιδα

Νόμοι και Ψηφοφορίες

Ακολουθήστε μας

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Η θέση της Αριστεράς διαχρονικά για την αραβοϊσραηλινή σύγκρουση και η πρότασης ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Με το σύνθημα «Νάτος, νάτος ο πρωθυπουργός» έγινε δεκτός στο Βύρωνα ο Αλέξης Τσίπρας που συνομίλησε με επαγγελματίες και κατοίκους

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Περιοδεία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στον Βύρωνα. (23.02.2022)