Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΒΟΥΛΗ

Ραλλία Χρηστίδου: Προϋπολογισμός ακρίβειας, εισοδηματικής συρρίκνωσης, φοροεπιδρομής και κοινωνικής ανασφάλειας

Η Ραλλία Χρηστίδου, βουλεύτρια του Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2024, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι:

14/12/2023

Ο προϋπολογισμός του 2024 είναι μια καλή ευκαιρία για τον απολογισμό της κυβερνητικής δράσης, για τα έργα και ημέρες της ΝΔ που οδήγησαν στον προϋπολογισμό ακρίβειας, εισοδηματικής συρρίκνωσης, φοροεπιδρομής και κοινωνικής ανασφάλειας. Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί.

Αυξήθηκαν 7δις. ευρώ τα έσοδα από το ΦΠΑ την τελευταία διετία, οι φόροι και οι εισφορές ανήλθαν στο 43% του ΑΕΠ, έγιναν 75 χιλιάδες πλειστηριασμοί την τελευταία διετία, αυξήθηκε κατά 20 δις.το ιδιωτικό χρέος από το 2019 μέχρι σήμερα και το δημόσιο χρέος κατά 50 δις. ευρώ. Θεαματική άνοδο υπήρξε στα υπερκέρδη των τραπεζών, των εταιρειών ενέργειας και των διυλιστηρίων κατά 300%, δηλαδή 10,5 δις, ενώ οι άνεργοι ξεπεράσαν το 1.000.000.

Βέβαια την πραγματική κατάσταση, το μεγάλο φαγοπότι, το δείχνουν οι μαύρες τρύπες εκατομμυρίων, μισό δισεκατομμύριο ευρώ στη ΔΥΠΑ (πρ. ΟΑΕΔ) και η αφωνία των υπουργών.

Τα ερωτήματα είναι απλά.

Παρέχει ο προϋπολογισμός ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης μισθών και συντάξεων;
Λαμβάνονται μέτρα για τη στεγαστική κρίση;
Λαμβάνεται μέριμνα για τη δημόσια υγεία και παιδεία;
«Θωρακίζεται» η χώρα μπροστά στις μεγάλες φυσικές καταστροφές;

Η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα είναι όχι.

Ουσιαστικά μέτρα που θα βοηθούσαν την κοινωνία θα ήταν το αφορολόγητο στα 10.000€ για όλους, το ακατάσχετο των επαγγελματικών λογαριασμών, η ενιαία προοδευτική φορολόγηση των φυσικών προσώπων και ο προοδευτικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις προκειμένου να ελαφρυνθούν οι μικρότερες.

Κλείνοντας την ομιλία της σε απάντηση στον εισηγητή της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να ζητήσει συγγνώμη, δήλωσε:

«Δεν ξέρω τι είναι αυτό που σας δίνει το δικαίωμα να θεωρείτε ότι η έκφραση της αντίθετης άποψης, δεν αποκτά δικαίωμα να εκφράζεται ακόμη και σε αυτή την αίθουσα, στην πηγή της λαϊκής κυριαρχίας, όπως είναι το Κοινοβούλιο.

Συγγνώμη, που σας αφήσαμε γεμάτα ταμεία.

Συγγνώμη που χάσαμε τι εκλογές δύο συνεχόμενες φορές και δεν έχετε το άλλοθι της προηγούμενης κυβέρνησης, που σας άφησε καμένη γη.

Συγγνώμη, που παραιτήθηκε Αλέξης Τσίπρας.

Συγγνώμη, που οι πολίτες επέλεξαν για πρόεδρο έναν νέο, πετυχημένο, αεικίνητο, επαγγελματία και άνθρωπο προερχόμενο από την κοινωνία και μόνο από την κοινωνία.

Συγγνώμη, που ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ που ξέρατε και σας βόλευε δεν υπάρχει πια.

Συγγνώμη, που έχουμε επιλέξει έναν δρόμο δίπλα στην κοινωνία, χωρίς ταμπού, χωρίς δογματισμούς και στερεότυπα, χωρίς δεσμεύσεις και εξαρτήσεις.

Έρχεται κάποια στιγμή στη ζωή των ανθρώπων που λες είτε το μεγάλο ναι, είτε το μεγάλο όχι.

Συγγνώμη, που όσοι χτίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ του σήμερα και του αύριο, οραματιζόμαστε μια καλύτερη Ελλάδα. Αυτό το έχουμε πει εδώ και καιρό, το ξαναείπαμε και θα το πούμε όσες φορές και αν χρειαστεί.»

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Η θέση της Αριστεράς διαχρονικά για την αραβοϊσραηλινή σύγκρουση και η πρότασης ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων