Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΒΟΥΛΗ

Ραλλία Χρηστίδου: Στις 8 Μαρτίου τιμούμε τους αγώνες των κινημάτων χειραφέτησης που άνοιξαν τον δρόμο για μια κοινωνία ισότητας

Η Ραλλία Χρηστίδου, βουλεύτρια Νοτίου Τομέα Αθηνών και αναπλ. συντονίστρια ΕΠΕΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια για την Επετειακή Αναφορά για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι:

8/3/2024

Σήμερα τιμούμε τους αγώνες για τα δικαιώματα των γυναικών, που δεν αποτελεί ημέρα γιορτής, αλλά ένα ακόμα στιγμιότυπο αφύπνισης και υπενθύμισης μιας μεγάλης ιστορικής διαδρομής καταπολέμησης των έμφυλων διακρίσεων και της έμφυλης βίας.

Το ελληνικό κίνημα metoo έβαλε στο επίκεντρο της δημοσιότητας την έμφυλη βία και την σεξουαλική κακοποίηση, αποκαλύπτοντας τα όσα κρύβονται επιμελώς, ενώ οι δεκάδες γυναικοκτονίες τείνουν να μεταμορφωθούν σε μια σκοτεινή κανονικότητα. Πλέον όμως αγγίζουν την κοινωνική πλειοψηφία, ανοίγοντας τη συζήτηση για τα κυρίαρχα πρότυπα της πατριαρχίας και του σεξισμού που γεννούν τους θύτες.

Η εγγραφή της γυναικοκτονίας στον ποινικό κώδικα δεν είναι ένα νομικίστικό αίτημα, αλλά προτρέπει στην αναγνώριση της χροιάς αυτών των εγκλημάτων φωτίζοντας τις αιτίες για το γεγονός πως τα θύματα κατέληξαν θύματα μόνο και μόνο επειδή ήταν γυναίκες.

Η Πολιτεία οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση, όπως η τροπολογία που κατέθεσε πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τη νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία,

Σε μια περίοδο αλλεπάλληλων κρίσεων όπου δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων υποχωρούν και καταπατούνται, οφείλουμε να εργαστούμε από κοινού με όραμα την αληθινή ισότητα στην αγορά εργασίας, στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, προκειμένου να εξαλειφθούν οι ανισότητες και ο έμφυλος κοινωνικός αποκλεισμός.

Η ισότητα δεν κατοχυρώνεται μόνο στους νόμους. Πρέπει να κατοχυρωθεί και στην ίδια την ζωή και αποτελεί μια διαρκή μάχη με στερεότυπα και προκαταλήψεις που υπάρχουν στην κοινωνία, στους εργασιακούς χώρους και στις οικογένειές μας.

Είναι ιστορικό καθήκον απέναντι σε όσες αγωνίστηκαν να αλλάξουμε τη σημερινή πραγματικότητα, τις κοινωνικές συνθήκες που μας κρατούν καθηλωμένους στο παρελθόν. Είναι ιστορικό καθήκον απέναντι στις νέες γενιές γυναικών. Σεβασμό στις γυναίκες και όχι παραχωρήσεις.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/155993/Rallia-CHrhstidoy:-Stis-8-Martioy-timoyme-toys-agwnes-twn-kinhmatwn-cheirafethshs-poy-anoiksan-ton-dromo-gia-mia-koinwnia-isothtas.html

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Η θέση της Αριστεράς διαχρονικά για την αραβοϊσραηλινή σύγκρουση και η πρότασης ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων