Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΒΟΥΛΗ

Ραλλία Χρηστίδου: Το Κράτος καθρεφτίζει τις ανάγκες και πραγματώνει τις ελπίδες όλων μας και γι’αυτό μας αξίζει κάτι καλύτερο – βίντεο

Η Ραλλία Χρηστίδου, Αναπληρώτρια Τομεάρχης Εσωτερικών αρμόδια για ζητήματα διαφάνειας και βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής προς την Υπουργό Εσωτερικών με θέμα την «Πλήρως ανεφάρμοστη και αναποτελεσματική διαδικασία αξιολόγησης και στοχοθεσίας στο δημόσιο», μεταξύ άλλων, ανέφερε:

15/1/2024

Είκοσι χρόνια μετά την ψήφιση του Ν. 3230/2004 ακόμη συζητάμε για το πως η κουλτούρα δημόσιας διοίκησης από κουλτούρα στασιμότητας και διαιώνισης μοτίβων ανορθολογικής δράσης θα μετατραπεί σε κουλτούρα μέτρησης, αποτελεσμάτων και αποδόσεων, εν τέλει θετικότητας και δημιουργίας.

Η εφαρμογή του συστήματος Αξιολόγησης του Ν. 4369/2016 ετηρείτο έστω και ελλιπώς από όλους τους υπόχρεους φορείς.  Εφαρμόστηκε για μια τριετία (2019 -2022) και τον Ιούνιο του 2022 ψηφίστηκε ένας νόμος, απλά για ψηφοθηρική και επικοινωνιακή προβολή και προπαγάνδα, ενόψει και των τότε φημολογούμενων εκλογών, ο οποίος ουδέποτε εφαρμόστηκε και στη συνέχεια με απανωτές εγκυκλίους ή υπουργικές αποφάσεις η κυβέρνηση αλλοίωσε το περιεχόμενό του και ακύρωσε τα όσα ψήφισε και νομοθέτησε.

Οι υπουργικές αποφάσεις και οι εγκύκλιοι που εκδόθηκαν από τον Ιανουάριο 2023 απαιτούσαν από όλες τις υπηρεσίες να εκκινήσουν την Α’ φάση, χωρίς ψηφιακή πλατφόρμα χωρίς στοχοθεσία, χωρίς να εφαρμόζεται το κριτήριο των δεξιοτήτων.  Μετά από μία κατάσταση προβληματισμού και πανικού, οι περισσότερες υπηρεσίες ασχολήθηκαν τυπικά μόνο με το θέμα, δηλαδή έθεσαν προσχηματικά κάποιους στόχους που είτε τους αντέγραψαν από τους προτεινόμενους με τις εγκυκλίους είτε αντέγραψαν τις αρμοδιότητές τους προσαρμόζοντάς τες λεκτικά ως επιδιώξεις-στόχους.  Με την Α’ φάση να ολοκληρώνεται έστω και κατά ελλιπή-προβληματικό τρόπο στα τέλη Απριλίου, προφανώς η Β’ φάση δεν μπορούσε να διεξαχθεί τον Μάϊο.

Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών δε φάνηκε ν’ αποδίδει και ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της Αξιολόγησης.  Καμία συμπληρωματική νομοθετική πρωτοβουλία δεν αναλήφθηκε επί 5 μήνες (Ιούλιος – Δεκέμβριος 2023) και καμία πρόοδος δεν συντελέστηκε στο πεδίο της υλοποίησης, με τη ψηφιακή πλατφόρμα ακόμα ν’ αναμένεται.

Η υφυπουργός Εσωτερικών, κα Χαραλαμπογιάννη, προσπάθησε ανεπιτυχώς να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα, επικαλούμενη τον αριθμό των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για το ζήτημα, που μάλλον αποδεικνύουν την αποτυχία της διαδικασίας, αφού έως σήμερα, η στοχοθεσία με ελάχιστες εξαιρέσεις δεν εφαρμόζεται σχεδόν πουθενά στην κεντρική δημόσια διοίκηση. Η παράλειψη της πολιτικής ηγεσίας να ορίσει στρατηγικούς στόχους ώστε να εκκινήσει η υλοποίηση του νόμου είναι από μόνης της πειστικό επιχείρημα.  Το γεγονός δε ακόμη ότι ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών κ. Βορίδης πέταξε από πάνω του την ευθύνη αναγκάζοντας τη γενική γραμματέα ν’ αναλάβει το βάρος του ορισμού της κακή πρακτικής στη διοίκηση, προσπαθώντας να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, συμπληρώνει και ενδυναμώνει το επιχείρημα.

Η Βουλευτής κάλεσε την κυβέρνηση να αναγνωρίσει το γεγονός πως έχει αποτύχει στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης, καθώς έχει αναρτηθεί προκήρυξη για την ανάληψη και εκπόνηση του στρατηγικού σχεδιασμού του Υπουργείου Εσωτερικών, εμπλέκοντας στη διαδικασία ιδιωτικές εταιρείες.

Καταληκτικά τόνισε: «Αναγνωρίστε με θάρρος και με γενναιότητα ότι όχι μόνο δεν τα κάνατε όλα σωστά, αλλά ότι δεν έχετε κάνει βήματα μπροστά από τον στόχο σας. Πέντε χρόνια όχι μόνο δεν έχετε βρει βηματισμό προς τα εμπρός, αλλά συνεχίζετε την απαράδεκτη εργαλειοποίηση των υπηρετούντων στον δημόσιο τομέα. Επειδή το Κράτος είναι ο καθρέφτης όλης της κοινωνίας και καθρεφτίζει τις ανάγκες και πραγματώνει τις ελπίδες όλων μας, να ξέρετε ότι μας αξίζει κάτι καλύτερο».

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/153555/R.-CHrhstidoy:-To-Kratos-kathreftizei-tis-anagkes-kai-pragmatwnei-tis-elpides-olwn-mas-kai-gi%E2%80%99-ayto-mas-aksizei-kati-kalytero—binteo.html

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Η θέση της Αριστεράς διαχρονικά για την αραβοϊσραηλινή σύγκρουση και η πρότασης ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων