Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Στέφανος Κασσελάκης: Αριστερά σημαίνει ανεκτικότητα, συλλογικότητα, συμπερίληψη

Συζήτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με τη δημοσιογράφο Μαρία Νικόλτσιου στο Thessaloniki Summit 2023

21/11/2023

Αριστερά σημαίνει ανεκτικότητα, συλλογικότητα, συμπερίληψη. Δικαιοσύνη παντού. Για τη στέγαση, για το περιβάλλον για την αποκέντρωση, για το κοινωνικό κράτος πρόνοιας, για τα κόκκινα δάνεια χρειάζεται παρεμβατικό αποδοτικό κράτος. Δεν θέλουμε να κάνουμε διαχείριση στα «μικρά», αλλά να λύσουμε τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας για τα επόμενα 50 χρόνια.

Έχουμε ένα μέγα σκάνδαλο: Το μετοχικό κεφάλαιο ΤΧΣ των τραπεζών, που έχουμε επενδύσει 47 δισ. σε ανακεφαλαιοποιήσεις από το 2011, και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα πρόθυρα ζημιάς 40-42 δισ., έχοντας απολέσει δυνητικά μερίσματα μόνο πέρυσι 700 εκατομμύρια €.

Έχουμε αναφερθεί στην πιθανότητα ενός Δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα. Πρέπει να μπει ένα «στοπ» σε αυτό που γίνεται. Να επενδύουμε σε μερίσματα τα οποία χάνουμε, να μένουν χαμηλά οι τιμές χρηματιστηριακά, κι εμείς να αποεπενδύουμε σε μη κατάλληλη στιγμή.

Δεν μπορούν να συνεχιστούν οι ασυλίες και το ακαταδίωκτο για τις διοικήσεις των τραπεζών και του ΤΧΣ. Καμία ασυλία πουθενά.

Η διαφορά στα επιτόκια μεταξύ καταθέσεων και πιστώσεων είναι τεράστια. Μετά από τόσες ανακεφαλαιοποιήσεις, έχουμε τις πιο κερδοφόρες τράπεζες στην Ευρώπη. Λογικό σας φαίνεται αυτό; Δίκαιο σας φαίνεται αυτό;

Ο διάλογος με την Τουρκία πάντα είναι θετικός. Έχουμε όμως ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές. Υπάρχει εξοπλισμός που έχει μεταφερθεί στην Ουκρανία και στη Θράκη και δεν έχει αντικατασταθεί στα νησιά. Ούτε πρέπει να δίνουμε σήμα στον κ. Ερντογάν ότι είμαστε ανοικτοί σε αποστρατιωτικοποίηση, ούτε πρέπει να τεθεί ποτέ στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Να πάμε στη Χάγη μόνο για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Η επιχειρηματικότητα και η προκοπή ανήκαν στην Αριστερά. Η σύννομη, υγιής επιχειρηματικότητα είναι σημαντική για την κοινωνική δικαιοσύνη. Σε μια χώρα με χαμηλές απολαβές για τους εργαζόμενους, επιβάλλεται να επαναφέρουμε τα εργασιακά δικαιώματα.

Δεν αρκεί μόνο marketing για να προσεγγίσεις επενδύσεις. Απαιτείται υγιές περιβάλλον: Η στήριξη του κράτους δικαίου, η πάταξη της γραφειοκρατίας, η στήριξη του υγιούς ανταγωνισμού, η πάταξη των ολιγοπωλίων, του πελατειακού κράτους, του λαθρεμπορίου. Γι’ αυτό απαιτείται πολιτική βούληση που δεν έχει η κυβέρνηση.

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/152148/St.-Kasselakhs:-Aristera-shmainei-anektikothta-syllogikothta-symperilhpsh.html

 

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Η θέση της Αριστεράς διαχρονικά για την αραβοϊσραηλινή σύγκρουση και η πρότασης ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων