Connect with us

Τι ψάχνετε;

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Στέφανος Κασσελάκης: Να δώσουν την έδρα πίσω στο κόμμα – Δεν υπάρχει πλέον θέμα δημοψηφίσματος

Τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος

Δεύτερη ημέρα εργασιών της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, στην Αθήνα, Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

12/11/2023

Δεν πρέπει κανείς να χειροκροτήσει για την αποχώρηση της ομάδας της Ομπρέλας. Να σας πω γιατί; Όχι επειδή αισθάνομαι άσχημα για τα 43 άτομα που υπογράφουν, αλλά διότι υπάρχει κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ που βάσισε τις ελπίδες του και σε αυτούς τους ανθρώπους. Δεν μπορούμε, αλαζονικά, να προσβάλλουμε όσους έβαλαν σταυρό σε αυτούς τους ανθρώπους. Και θέλω να πω στον κόσμο που είχε ευθυγραμμιστεί με τη συγκεκριμένη πρώην τάση του ΣΥΡΙΖΑ: έχετε χώρο εδώ μαζί μας, γιατί εδώ η μόνη τάση θα είναι η δημοκρατική τάση από τη βάση.

Με τα όργανα να κάνουν πολιτική από εσάς για εσάς και για όλη την κοινωνία. Υπάρχουν δύο βουλευτές που έχουν υπογράψει την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τους θυμίζω το άρθρο 2β του κώδικα δεοντολογίας, στον οποίο έχουν συμφωνήσει, που λέει: «Όλοι και όλες οι βουλευτές που εκλέγονται με ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύονται πολιτικά και ηθικά ότι η έδρα που καταλαμβάνουν ανήκει στο κόμμα και όχι στους ίδιους και στις ίδιες». Τους καλώ να δώσουν την έδρα πίσω στον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι στις πλάτες του Αλέξη και του ΣΥΡΙΖΑ έχουν τις έδρες.

Έχουμε προφανώς μία νέα πραγματικότητα: Πλέον δεν υπάρχουν διαγραφές. Συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος δημοψηφίσματος για κανένα θέμα. Το καταστατικό του κόμματος πάντα ίσχυε, πάντα θα ισχύει, και με μένα πρώτα από όλους. Από την εισήγηση την οποία ετοίμασαν οι γραμματείς, σας διαβάζω τη διατύπωση η οποία με βρίσκει πλήρως σύμφωνο: «Τα άτομα που εκτοξεύουν τέτοιες ύβρεις και συκοφαντίες δεν μπορεί να φέρουν την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική συμμαχία και δεν μπορεί να εκπροσωπούν το κόμμα». Σήμερα αρχίζει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπα και χθες -και το εννοώ-, δεν υπάρχει στενός κύκλος. Θέλετε να δουλέψετε; Ελάτε. «Ξεσκονίζω» από πάνω μας ό,τι έχει ειπωθεί εδώ μέσα. Αύριο είναι μία καινούργια μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ολόκληρη η ομιλία του Στέφανου Κασσεαλάκη

Υπάρχει μια επιστολή που έχει λάβει η Γραμματεία, για την οποία κανείς δεν πρέπει εδώ μέσα να χειροκροτήσει. Επαναλαμβάνω, δεν πρέπει κανείς εδώ μέσα να χειροκροτήσει την αποχώρηση της «Ομπρέλας» από την Κεντρική Επιτροπή. Να σας πω γιατί; Όχι επειδή αισθάνομαι άσχημα για τα 45 -στην πραγματικότητα 43 άτομα που υπογράφουν, επειδή οι 2 έχουν ήδη παραιτηθεί- αλλά διότι πολύς κόσμος που βασίζεται τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ, βάζει κι εκείνος τις ελπίδες του σ’ αυτούς τους ανθρώπους. Άρα δεν μπορούμε να προσβάλλουμε όσους έδωσαν σταυρό σ’ αυτούς τους ανθρώπους με αλαζονεία εδώ μέσα. Και θέλω να πω στον κόσμο αυτόν, στον κόσμο που έχει ευθυγραμμιστεί με τη συγκεκριμένη πρώην τάση του ΣΥΡΙΖΑ, θέλω να πω ότι έχετε χώρο εδώ μέσα. Κι ότι η μόνη τάση θα είναι η δημοκρατική τάση από τη βάση, με τα όργανα να κάνουν πολιτική από εσάς και για εσάς και για όλη την κοινωνία.

Υπάρχουν δυο βουλευτές που έχουν υπογράψει την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και τους θυμίζω τον κώδικα δεοντολογίας στον οποίο έχουν συμφωνήσει, το 2β που λέει: «Όλοι οι βουλευτές είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τις συλλογικές αποφάσεις των οργάνων του κόμματος. Όλοι οι βουλευτές που εκλέγονται με ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, δεσμεύονται πολιτικά και ηθικά ότι η έδρα που καταλαμβάνουν ανήκει στο κόμμα όχι και στους ίδιους». Τους καλώ λοιπόν να δώσουν την έδρα πίσω στον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι στις πλάτες του Αλέξη και του ΣΥΡΙΖΑ έχουν τις έδρες! Όπως καλώ και τον κ. Κούλογλου στην Ευρωβουλή να κάνει το ίδιο! Επιτέλους, σεβαστείτε τη βάση του κόμματος! Επιτέλους σεβαστείτε τον κώδικα δεοντολογίας τον οποίο προσυπογράψατε!

Υπάρχει προφανώς μια πραγματικότητα: το ότι πλέον δεν υπάρχουν διαγραφές. Συνεπώς, δεν υπάρχει κανένας λόγος δημοψηφίσματος για κανένα θέμα. Το καταστατικό του κόμματος πάντα ίσχυε, πάντα θα ισχύει και μ’ εμένα πρώτο απ’ όλους. Και να είναι ξεκάθαρο σε όλους. Και στην εισήγηση, την οποία οι Γραμματείς ετοίμασαν, και με την οποία είμαι πλήρως σύμφωνος, θα ακολουθήσει ένα κείμενο από την Επιτροπή Απόφασης. Και απλά, ως διαφάνεια σε όλους σας, σας λέω τη διατύπωση η οποία με βρίσκει πλήρως σύμφωνο.

Η διατύπωση είναι η εξής: “Τα άτομα που εκτοξεύουν τέτοιες ύβρεις και συκοφαντίες δεν μπορεί να φέρουν την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και δεν μπορεί να εκπροσωπούν το κόμμα. Και συνεχίζει, και είναι σημαντικό αυτό, είναι σημαντικό και για μένα και για όλους: “Οι πειθαρχικές κυρώσεις επιβάλλονται από την Επιτροπή Δεοντολογίας”.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, σήμερα αρχίζει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπα κι εχθές και το εννοώ, δεν υπάρχει στενός κύκλος. Θέλετε να δουλέψετε; Ελάτε. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα.

Ξεσκονίζω ό,τι έχει ειπωθεί εδώ μέσα. Από αύριο είναι μια καινούργια μέρα. Είναι μια καινούργια μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Και σας καλώ όλους να αναλάβετε τις ευθύνες σας μπροστά στην ιστορία αυτού του ιστορικού κόμματος.

Γεια σας, ευχαριστώ πολύ. ​

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Πηγή: https://www.syriza.gr/article/id/151832/St.-Kasselakhs:-Na-dwsoyn-thn-edra-pisw-sto-komma—Den-yparchei-pleon-thema-dhmopshfismatos.html

Παρόμοια άρθρα

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Σήμερα, είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη Δομή Κοινωνικού Παντοπωλείου & Παροχής Συσσιτίου στον Βύρωνα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Η θέση της Αριστεράς διαχρονικά για την αραβοϊσραηλινή σύγκρουση και η πρότασης ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

H κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αυτό που βιώνει το μέσο νοικοκυριό, είναι κατάσταση λεηλασίας. Αν δεν υπάρξει άμεση διέξοδος στο καθημερινό πρόβλημα των...

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων